Belgium és Antwerpen

Ebben a bejegyzésben szeretnék egy pár alapinformációt megosztani az országról és a városról, ahol az Erasmus+ félévemet töltöm. Remélem, hogy hasznos lesz. 

Belgium: Belgium (hivatalos nevén: Belga királyság) a Benelux államok tagja. Nyugat-Európában található. Északról Hollandia, keletről Németország és Luxemburg, délről pedig Franciaország határolja. Nyugaton az Északi-tengerrel határos. Fővárosa Brüsszel. Területe jóval kisebb, mint Magyarországé, viszont a lakosság száma közel azonos. Az ország területi alapon három régióra és azon belül 10 tartományra osztható. Ez a három fő régió a következő: Brüsszel (fővárosi régió), Flandria és Vallónia. 

Belgiumnak három hivatalos nyelve van. A holland, a francia, valamint a német. Az északi területen (Flandriában) az emberek hollandul beszélnek, Vallóniában franciául és Belgium keleti régiójában létezik egy kis németül beszélő közösség is. Brüsszel, a főváros, két nyelvű, de inkább franciául beszélnek. A pozitívum, hogy szinte mindenki beszél angolul (legalábbis a flamand részen biztosan). 

Három olyan "étel" van, ami elsőre eszébe juthat az embernek Belgiumról. A gofri, a csoki, valamint a sült krumpli. Ezeket mindenképpen érdemes megkóstolni. Rengeteg lehetőség adott rá egyébként is. A városokban sétálva számos "frituur"-be, csokiboltba és gofriárusba belefuthatsz. Amiről még Belgium eléggé híres, az a sör. Szinte az összes városnak/régiónak van valamilyen söre, amiket érdemes kipróbálni. Persze csak óvatosan, hiszen erősségükben ezek kicsit eltérnek a hazaiaktól. 

Pár link, amire rákattintva többet megtudhatsz a/az...:

Antwerpen: Antwepen Belgium egyik legjelentősebb városa. Az ország északi részén található, Flandria régióban, Antwerpen tartományban. Maga a város a Schelde folyó partján fekszik, így kijárása van az Északi-tengerhez és Európa második legnagyobb kikötőjével rendelkezik. 

Nevének eredetéről többféle elmélet született. Közülük a leghíresebb egy legenda. E szerint a Schelde folyó mellett lakott egy gonosz óriás, Antigoon. Őt Brabo, egy fiatal hős pusztította el úgy, hogy levágta a kezét és beledobta a folyóba. Hollandul a "hand werpen" azt jelenti: "kéz dobás". Magát az eseményt egyébként egy szobor is megörökíti, mely a Grote Markt-on, a város főterén található. 

Ide kattints, ha...:

Igyekeztem néhány hasznos információt és linket összegyűjteni ebben a bejegyzésben. Ezen kívül azonban még több különböző Belgiummal és Antwerpennel kapcsolatos írással készülök. 

források: 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Belgium#T%C3%B6rt%C3%A9nelem

https://www.belgium.be/sites/default/files/downloads/Belgium_At_A_Glance_EN_LowRes.pdf

https://hu.wikipedia.org/wiki/Antwerpen

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések