Közlekedés
Ebben a bejegyzésben azokat a közlekedési módokat mutatom be, amiket én is használtam, tehát amikkel van tapasztalatom.

Gyalog

Őszintén szólva leggyakrabban gyalog közlekedem itt kint. Az egyetem nagyjából 10 perc sétára van az albérletemtől, így év elején úgy döntöttem, nincs értelme biciklit bérelni. A legtöbb helyre el lehet jutni gyalog. A belvárosban nincsenek akkora távolságot, de ha az ember kijjebb merészkedik, akkor bizony sokat fog sétálni. 

Emellett szinte mindegyik városnézésünkkor csak gyalog közlekedünk. (Az egyetlen kivétel Brüsszel volt.) Ez általában azt eredményezte, hogy 15-20, de néha még akár 25 kilométereket is lesétáltunk naponta. Legtöbbször egyébként csak a nap végén tűnt fel, hiszen elvonta a figyelmünket a sok látnivaló. 

Tippek:

  • Mindenképpen nézz el balra és jobbra is még az egyirányú utcán (sőt igazából még akár a járdán is), mert bicikli bárhonnan jöhet. 
  • Figyelj a biciklis sávokra. Legtöbbször még azon is van zebra, de néha nincs. Lehetőleg ne a biciklisávon állj meg a piros lámpánál. 
  • A gyalogátkelőnél lévő lámpáknál nem kezd el villogni a zöld, mielőtt váltana. Egyik pillanatban még zöld, a következőben pedig már piros. Érdemes odafigyelni. 

Bicikli

Flandriában rengetegen bicikliznek. (Szerintem több biciklit láttam mióta itt vagyok, mint előtte egész életemben.) Amennyiben valamelyik külvárosában laksz/vagy messze az egyetemtől, esetleg nem szeretsz sétálni, akkor érdemes lehet biciklit bérelni. 

Erre több lehetőség is van. Nekünk idén a Swapfiets-et ajánlották, de ott van például a Levanto is. Tőlük tudsz több hónapra biciklit bérelni.

Ha csak húsz percre vagy egy napra van szükséged biciklire, akkor választhatod a Velo-t. Rengeteg állomása van városszerte. A lényege az, hogy válhatsz jegyeket különböző időtartamra (egy naptól, akár egy évig) és használhatod a biciklit. Arra azonban érdemes figyelni, hogy egyszerre csak fél órát használhatod "ingyen" (ráfizetés nélkül). Viszont hogyha visszatetted az egyik állomásra, akkor 5 perc után újat vehetsz magadnak és indulhatsz tovább. 

Vonat 

A gyaloglás mellett a másik közlekedési módom az elmúlt hónapokban a vonatozás volt. Nem olcsó (bár ugye ez relatív), de egyszerűen el lehet jutni vele a legtöbb helyre. Hétvégente tud az ember váltani "weekend ticket" - et, ami olcsóbb, ha közelebbi helyet látogatsz meg. Egy bizonyos távolság után azonban már a youth ticket éri meg jobban. Ez 26 éven aluliaknak van és egységesen 6, 60 Euróba kerül egy út vele. (2021 január) Természetesen retúr jegyet is lehet váltani. 

A társaság honlapján könnyen megtervezheted az utadat. Jegyed online is, illetve a pénztáraknál és az automatáknál is könnyen meg tudod venni. 

Metro

Brüsszelben elég nagyok a távolságok, ezért az Atomiumhoz metróval utaztunk ki. Érdemes egy térképet szerezni az információs pultnál, de egyébként annyira nem bonyolult a rendszere annyira. 

Természetesen itt is vannak buszok és villamosok is, de ezekkel nem közlekedtem. A közlekedési társaság neve egyébként De Lijn.  Applikációjuk is van, melyen keresztül gyorsan és egyszerűen vehetsz jegyet. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések